Projekt wnętrza mieszkania w kamienicy

O pomoc w zaprojektowaniu swojego pierwszego wspólnego mieszkania zwrócili się do nas nasi znajomi Sylwia i Bartek. Właściciele dwupoziomowego, niewielkiego mieszkania w jednej z łódzkich kamienic.

Sylwia i Bartek dobrze wiedzieli, czego wymagają od swojego przyszłego mieszkania, przedstawili nam swoje oczekiwania co do stylu oraz przykładali dużą rolę do jakości materiałów wykończeniowych i detali. W konsekwencji powyższej współpracy powstało wnętrze eklektyczne, spójne oraz bardzo przytulne. Bazę stylistyczną stanowi przemyślana paleta barw – czerń, biel, zieleń, drewno w naturalnym wybarwieniu oraz detale typu bakelitowe włączniki, industrialne kinkiety, czy też nowoczesne drzwi ukryte.

Standardowo w przypadku domów piętrowych, czy mieszkań dwupoziomowych przyjęło się, by na dolnej kondygnacji znajdowała się część dzienna, a na górnej sypialniana. My jednak zastosowaliśmy troszkę inny podział stref funkcjonalnych.

Po wejściu do mieszkania stajemy w holu, którego użytkową część wyznacza antracytowy gres wielkoformatowy powielony na ścianie we wnęce pod schodami. W owej wnęce ulokowaliśmy wieszak na odzienie wierzchnie oraz siedzisko. Pod niższą częścią schodów mamy wygospodarowaną sporą powierzchnię na przechowywanie w postaci szaf.

Na lewo od wejścia znajduje się łazienka, w której zastosowaliśmy ten sam gres co w holu, dzięki temu widzimy jedną wspólną płaszczyznę na całej frontalnej części mieszkania. Inwestorzy chcieli, aby zamiast tradycyjnej szafki umywalkowej zastosować podstawę od starej maszyny do szycia z dębowym blatem. Oprócz nietypowej szafki pod umywalkowej, retro klimatu nadają łazience kafelki typu metro z czarną fugą, czarna okrągłe lustro na skórzanym pasku, jak i plakat Jakuba Zasady od PTNS. W łazience zmieniło się miejsce na wannę z natryskiem, jak i pralkę oraz piec schowane w zabudowie meblowej.

Wzdłuż korytarza, po prawej stronie mieszkania biegną dębowe schody. Było to dla nas nie lada wyzwaniem, aby zaprojektować je tak, aby nie zajmowały całego mieszkania. Postanowiliśmy zrobić na końcu biegu schodów mały zabieg, który łączy się z szafką, do tego stylowa, stalowa, czarna, barierka. Voila — piękne oraz wygodne schody gotowe!

Po schodach wchodzimy na antresolę, na którą przenieśliśmy część dzienną z tv. Zwróćcie uwagę na wyjątkową kanapę, w modnym obecnie odcieniu butelkowej zieleni oraz drewniany stolik kawowy. Ta część antresoli spełnia też funkcję strefy pracy dla Bartka.

Ze strefy dziennej przechodzimy do sypialni, w której również można zauważyć powtórzenie kombinacji zieleni na ścianie za łóżkiem oraz stolików nocnych z drewnianym blatem. Kombinacja ta uspokaja oraz wycisza, dzięki czemu umożliwia spokojny sen. W sypialni wygospodarowaliśmy mnóstwo miejsca do przechowywania np. wysuwane szuflady pod skosem oraz wysokie szafy we wnęce po prawej stronie.

Wróćmy na dół do strefy kuchenno-jadalnianej. Patrząc na to, jak ta przestrzeń przestronnie i lekko wygląda, aż trudno uwierzyć, że ma, bagatela, 13,6 m2! Jest to przestrzeń maksymalnie wykorzystana, mimo wielu elementów dekoracyjnych takich jak np. złoty żyrandol od Markslojd, czy surowy stalowy grzejnik Zhendera, nie przytłaczają i nie zagradzają przestrzeni.

Udało nam się zaprojektować ciekawą kuchnię, bez szafek ściennych (życzenie inwestorów). Połączenie czarnych matowych frontów z szarym blatem kompaktowym, wolnostojąca lodówka Smega, to wszystko robi mocne wrażenie. Nie uwierzycie, ale ta kuchnia jest prosto z Ikei 😉 .

Wisienką na torcie całego tego pięknego mieszkania jest wisząca szafka na końcu schodów (zaprojektowana przez nas i wykonana przez zaprzyjaźnionego stolarza). Śmiałe połączenie białych półek na czarnej stalowej konstrukcji, odważny, geometryczny design, z którego jesteśmy naprawdę dumni. Mamy nadzieję, że inwestorzy szybko zapełnią ją po brzegi pamiątkami z licznych podróży.

Zespół
Justyna Kolasa
Patryk Ławrynowicz

Lokalizacja
Łódź

Powierzchnia
52 m2

Status
Realizacja 2017r.

fot. Dariusz Jarząbek

Podoba Ci się nasz projekt? Napisz do nas, zaprojektujemy Twoje mieszkanie.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google