Projekt wejścia do Tatrzańskiego Parku Narodowego

Dolina Kościeliska

Działka na której zaprojektowano punkt wejścia do TPN znajduje się na terenie chronionym, dlatego architektom zależało na usytuowaniu budynku w taki sposób, aby jak najlepiej komponował się ze środowiskiem naturalnym . Budynek  posiada kształt wyciętego prostokąta, z opcjonalnie dostawianą małą bryłą o rzucie zbliżonym do kwadratu, w której znajdować się będą toalety. Obiekt usytuowany będzie dłuższą elewacją wzdłuż istniejącej drogi dojazdowej. Elewacja frontowa od strony północnej, prostopadła do drogi, posiadać będzie tablicę z nazwą Doliny i logo TPN, tak aby turyści idący od strony parkingów zwrócili uwagę na charakterystyczny punkt wejścia na teren Parku. Wejście służbowe do budynku znajdować się będzie od strony zachodniej, w elewacji tylnej, dokąd zostanie doprowadzone utwardzone dojście. Teren przy budynku również zostanie utwardzony, tak aby zapewnić dojście do toalet osobom niepełnosprawnym. Komunikacja odbywać się będzie z podziałem na ruch pieszy i kołowy oraz wejściowy i wyjściowy. Ciąg pieszy poprowadzony będzie wzdłuż budynku i służyć będzie osobom wchodzącym na teren Parku. Drugi ciąg komunikacyjny oddzielony małą architekturą w postaci ławki, będzie służył osobom wychodzącym z Parku oraz docelowym wjazdom na jago teren.

Dolina Białego

Budynek usytuowany byłby elewacją frontową z nazwą Doliny i logo TPN od strony północnej, czyli od strony dojścia turystów z parkingów. Obiekt umiejscowiony mógłby być w miejscu obecnie istniejącej kasy. Ponieważ tylna elewacja byłaby jak najbardziej dosunięta do istniejącej skarpy, wejście do budynku odbywać by się mogło od strony wschodniej w elewacji z kasami. W punkcie wejścia przy Dolinie Białego komunikacja piesza i kołowa odbywać się będzie jednym szerokim ciągiem komunikacyjnym.

Forma projektowanych obiektów jest nowoczesna ale znajduje swoje podłoże w tradycji podhalańskich chat. Mimo iż projekt odbiega od tradycyjnych wzorców budownictwa podhalańskiego zachowuje pewne jego charakterystyczne elementy, tzn. strzelisty, wysoki dach,

a także pokrycie elewacji gontem drewnianym.

Projektowana bryła jest jednolita, stworzona z modułu, któremu charakteru nadają wnęki pokryte panelami z czarnej blachy. Dodatkowo wejście do TPN podkreślone jest poprzez  symboliczną „bramę” w postaci wysokiego słupa z tablicami informacyjnymi, który tworzy swoistą ramę wejściową na teren Parku.

Zespół
Justyna Kolasa
Patryk Ławrynowicz
Bogusław Sierzchała
Bartosz Zgorzelski
(BZB Projekt)

Lokalizacja
Zakopane

Powierzchnia

Status
Projekt konkursowy

Wizualizacje: PajorViz

Podoba Ci się nasz projekt? Napisz do nas, zaprojektujemy Twoje mieszkanie.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google